Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada miner på Rôssåsens spelkväll

/
  • P-O och Britt-Marie Carlberg underhåller i sovstugan på dragspel och fiol.
  • Knut Bergqvist räds inte regnet, han grillar kôlbulle till den som vill ha.
  • Det är i den lilla köksstugan utan rinnande vatten och el, som Birgitta Nilsson förbereder kaffe och fikabröd för besökarna.
  • Ingvar Bergqvist tar en liten paus i spelandet för att smaka på kaffet. Spelmännen Urban Stenson, Bengt Nord, Ingvar Bergqvist och Karl-Erik Dufvenberg är återkommande gäster på spelkvällarna på Rôssåsen.

Det var ett glatt gäng som trotsade regnet och samlades på torsdagens spelkväll på Rôssåsen i Bjuråker.

Annons

För elfte sommaren i rad håller Birgitta Nilsson tillsammans med sambon Knut Bergqvist spelkvällar under hela sommaren på fäbodvallen Rôssåsen. Förutom sång och musik, bjuds det på kolbulle och hembakat fikabröd som Birgitta själv bakat.

– Vi bjuder inte hit några spelmän de dyker upp alldeles av sig själva. Vi brukar ha 25–30 stycken på en kväll. Besökarna i övrigt kan variera från 40 till 250 personer. Stämningen här är något speciellt och alla är välkomna, berättar Birgitta Nilsson.

I var och en av de mysiga stugorna på vallen huserar olika konstellationer av spelmän med publik. De flesta äter kolbulle och en del dricker kaffe och äter fikabröd medan de njuter av musiken och stämningen. Hit kommer både vana besökare och turister från både Sverige och utlandet.

– Det är roligt att få visa folk runt på fäbodvallen, vissa har aldrig ens sett en fäbodvall. Jag berättar för dem om vallen och hur man levde här under somrarna förr i tiden, säger Birgitta.

Många av spelmännen som samlats på Rôssgården denna regniga torsdag är återkommande gäster.

– Jag är här nästan varje torsdag, man träffar så många trevliga musikanter, säger Ingvar Bergqvist, – Och damer, fyller Stefan Ström i, – och publiken, och gott fikabröd, flikar Bengt Nord in.

Nästa torsdag är det avslutning och då har Birgitta och Knut anordnat en lyskväll på Rôssgården.

– Det brukar vara jättepopulärt, vi har den lite innan de andra så det brukar komma massor med folk. Det är kul att så många kommer hit fast att vi inte annonserar, säger Birgitta Nilsson.

Mer läsning

Annons