Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada Hudikskolan startar privat grundskola

Glada Hudikskolan kan till hösten starta friskola för grundskoleelever. Det är under förutsättning att kommunen inte sätter käppar i hjulet.

Annons

Skolinspektionen har sagt ja till att Glada Hudikskolan får starta utbildning för elever från förskoleålder upp till nionde klass.

– Från och med i höst kan vi starta hela verksamheten, men det är bara eleverna som går 7–9 som kan ta med sig skolpengen, berättar en glad vd Anita Westerberg vid Glada Hudikskolan.

Det är alltså ett uppdelat beslut och det var något Anita Westerberg hade som ett möjligt alternativ, eftersom ansökan om F–6-delen skickades in sent. För dessa elever gäller att kommunen frivilligt ska avstå från skolpeng för att de ska kunna ta med sig den om de väljer Glada Hudikskolan.

– Men från årsskiftet kan alla välja fritt. Det var lite tokigt att det blev så här, tycker Anita Westerberg.

Det finns dock fortfarande en möjlighet för kommunen att stoppa friskolan.

– Det värsta som kan hända är om kommunen överklagar beslutet. Då kan det komma att dra ut på tiden. I så fall handlar det om ren illvilja och jäkelskap mot de 150 elever som ställt sig i kö hos oss när det fick veta att vi ansökt om tillstånd, bedömer Anita Westerberg.

Skolan har plats för 200 elever och ansökningarna behandlas enligt Skolverkets regler, vilket innebär att först till kvarn kommer in. Ansökan går att göra till alla årskurser.

Mer läsning

Annons