Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada Hudik-teatern på upptäcktsfärd i New York

/

Frihetsgudinnan och de höga husen imponerade på Glada Hudik-teater. På torsdagen stod sightseeing på schemat. Och mycket finns det att se, i staden som aldrig sover.

Annons

-New York, New York. Staden som aldrig sover. Det är en sådan kliché, men med så mycket sanning, säger guiden Oskar Sivén.

Ett av de första stoppen på sightseeingturen är Central Park, som sträcker sig mellan femtinionde och hundrationde gatan. Parken är så stor att furstendömet Monaco skulle rymmas i den två gånger. Här finns promenadstråk i välskötta grönområden, fem stora vattendrag, utomhusscener, ett zoo med bland annat isbjörnar och snöleoparder, turister och vanliga newyorkers som kopplar av från storstadsstressen.

Från Central Park åker bussen längs med femte avenyn söderut på Manhattan. Vi passerar exklusiva butiker som håller öppet dygnet runt, varuhus som enligt Oskar Sivén ”får NK att framstå som Konsum”. Trump Tower, Rockefeller Center, Empire State Building och det berömda strykjärnshuset är alla byggnader som ligger längs med denna kända aveny.

På väg till Frihetsgudinnan passerar vi Ground Zero, och Oskar Sivéns ton blir allvarligare. Attacken mot World Trade Center den 11 september 2001 är fortfarande ett sår i den amerikanska själen. Återuppbyggnadsarbetet har påbörjats, stommar och ställningar visar var två nya byggnader ska stå. Men platsen är spöklik, ett gapande tomrum i den annars så täta betongdjungeln.

Läs mer om sightseeingen i fredagens Hudiksvalls tidning.

Mer läsning

Annons