Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getinginferno i sommar

/
  • Skyddsdräkt är ett måste i arbetet. En medarbetare från Anticimex bekämpar getingar som byggt bo under en stupränna.Foto: Pontus Orre/arkiv

Det varma och torra sommarvädret är mycket gynnsamt för getingarna. Anticimex har fullt upp med att rycka ut och ta kål på dem.

Annons

– Det är det besvärligaste året på länge, säger Urban Norgren som är kundtjänstansvarig på Anticimex i Söderhamn.

De flesta uppdragen handlar just nu om de gulsvarta insekterna. En vanlig dag kan 75–200 hälsingar ringa och be om hjälp att skaffa undan getingbon, berättar han.

Ruschen började med värmen i början av juli. Sedan dess har det blivit ett antal övertidstimmar för sanerarna. Målet är att ingen kund ska behöva vänta mer än tre dagar på hjälp, men i sommar har det ibland varit på gränsen, säger Urban Norgren.

Han tycker inte att man behöver göra något åt bona så länge man inte har besvär av getingarna. Insekterna dör på hösten när kylan kommer, och de blivande drottningarna som övervintrar bygger nya bon på andra ställen.

– Oftast frågar vi var boet sitter och hur ont man har av dem. Om det inte är någon som har allergier, eller om det inte sitter i vägen på något sätt, så kan man ju lika gärna låta det vara. Alla insekter har ju sin plats i naturen, säger han.

Mot getingarna använder Anticimex oftast ett bekämpningsmedel där det verksamma ämnet är pyretrin, som finns naturligt i bland annat krysantemum. Det är inte särskilt giftigt men dödar getingarna snabbt, säger Urban Norgren.

I särskilt känsliga miljöer, till exempel där mat tillverkas, kyler man i stället ned getingbona till så låg temperatur att getingarna dör.

Torra och varma somrar växer getingbona till sig snabbare, och kan innehålla tusentals individer.

Mer läsning

Annons