Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåva bevisar linfröimport

/
  • Linfrötunnan är stämplad med Rigas statsvapen och bevisar att linfrö importerats.

Hälsinglands museum har fått en unik gåva, en linfrötunna i ek från 1863.

– Den bevisar det som man har pratat om i alla år, säger antikvarie Lars Nylander.

Annons

Det är inte vilken tunna som helst, berättar Lars Nylander. Den är nämligen stämplad med Rigas statsvapen och visar därmed vad man tidigare har trott, men inte varit säker på.

– Länge har man har känt till att linfröet i Hälsingland inte mognat alla år, utan dåliga år har man fått importera. Då har det sagts att det gjordes från Ryssland och Baltikum. Därför är det så roligt att vi nu har ett konkret bevis på att det är så, säger Lars Nylander.

Gåvan skänks av Christina och Stefan Olmårs, från Hälsingegården Svens i Hovra.

– Förmodligen är det Christinas förfäder som har köpt tunnan på 1800-talet och använt den på sin gård. Rigas statsvapen kan ha bränts in på den vid själva utskeppningen, berättar Lars Nylander.

Han förklarar att de blev väldigt glada på museet, när de fick höra talas om tunnan. Och ännu gladare blev de när de fick veta att den skulle skänkas till dem.

– Vi ska bygga en permanent textilutställning på Hälsinglands museum och den här tunnan ska ingå i den. Det är inte ofta vi tar in nya föremål, endast omkring ett tiotal per år. Men det finns alltid möjlighet att utöka samlingarna med det som vi tycker att är intressant, säger han.

I de fallen handlar det om föremål som är kompletterande på något sätt, alternativt att de kan kopplas till en berättelse.

– Här är det så tydligt när vi vet att tunnan är inköpt, förmodligen från Gävle, den har använts på den här gården och har innehållit linfrö. Det är en sådan berättelse som vi tycker att är väldig värdefull att bevara och berätta om, säger Lars Nylander.

Mer läsning

Annons