Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gården Jons visar upp sig

/
  • Bernt Jons är den nionde generationen på släktgården i Ängebo. Gården har ett högt kulturhistoriskt värde, enligt länsmuseet.
  • Bernt Jons berättar om släkten. På bilden syns hans farmors föräldrar. I bakgrunden ser man ett inramat släktdiplom.
  • Det finns otroligt mycket att upptäcka, som vantarna i gammaldags stil.
  • En sådan hatt hade man förr i tiden när man åkte till kyrkan, berättar Bernt Jons.

Dubbla brokvistar gör hälsingegården Jons unik för Svågadalen. Men det är inte bara exteriören som är intressant, utan även husets interiör med många gamla föremål är sevärd. Kanske får allmänheten i framtiden se sig omkring på gården, för ägarna funderar på att erbjuda visningar.

Annons

Gården är idylliskt belägen mitt i byn Ängebo. Bernt Jons och hustrun Gun Jons visar gårdens gammelbyggning. Huset är byggt i timmer och unikt för Svågadalen på grund av de två äldre brokvistarna av Bjuråkersmodell. Det är något som har uppmärksammats av Nordiska museet, som dokumenterade dem redan i början av 1900-talet.

Med hjälp av byggnadsvårdsbidrag har man kunnat renovera gården, och nu kände Bernt Jons att huset var redo att visas upp.

Även om stugan är liten så finns det mycket att se. Det kryllar av gamla möbler, många är från 1800-talet, porslin, verktyg och prydnadssaker som en gammal dalahäst. Ovanför fönstren syns väggmålningar från 1849, enligt en inskription, annars är väggarna schablonmålade, vilket gjordes någon gång under 1900-talet.

Mer läsning

Annons