Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gård totalförstördes i brand

/
  • Även en byggnadsställning vid gårdens ekonomidel förstördes av hettan och elden.

(UPPDATERAD KL 21.01) En hälsingegård i byn Sävsholm vid Stömnesjön blev totalförstörd av våldsam brand under tisdagseftermiddagen. Ekonomibyggnaden brann ned först men även boningshuset fattade eld. Branden spred sig i den starka blåsten till den närliggande skogen.

Annons

Klockan 15.21 kom larmet om att en byggnad i Delsbo fattat eld. Deltidsbrandkåren kallades ut. Snabbt insåg man dock att förstärkning behövdes och heltidare åkte också ut.

Vår reporter på platsen berättade om hur elden snabbt slukade ekonomibyggnaden och totalförstörde den. Ekonomibyggnaden var sammanbygd i vinkel med boningshuset, en äldre gård. Räddningstjänsten kämpade för att rädda boningshuset, men även det blev totalförstört. När huset fattade eld hörde man explosioner från fönsterrutor som sprack av värmen. Taket rasade in och branden tog både övervåning och nedervåning. Det brann också kraftigt i en byggnadsställning utanför huset.

Branden spred sig även till en åker och ca 200 meter bort i vindens riktning mot en skog. Stora insatser har satts in för att försöka begränsa skogsbranden som först hotade sprida sig till ett sommarstugeområde i närheten. Det blåser kraftigt och elden sprider sig lätt. Men deltidsbrandkåren uppgav under kvällen att man trodde sig ha fått skogsbranden under kontroll och sommarstugeområdet ska förhoppningsvis inte vara hotat.


- Det såg lite pyrt ut ett tag. Men nu börjar vi få ordning på det. Som det ser ut nu kommer det att ordna sig, berättade räddningstjänstens insatsledare Niklas Bruhn. Släckningsarbetet hade då pågått i över två timmar.

Enligt uppgift var det en granne som först upptäckte branden. Ingen person har kommit till skada. Husägarna var just vid brandtillfället inte hemma.

Mer läsning

Annons