Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla järnvägsstationen kan säljas

/
  • Den gamla järnvägsstationen riskerar att rivas om inte en privat entreprenör kan tänka sig köpa huset.

Den rivningshotade gamla järnvägsstationen i Hudiksvalls hamn kan få nytt liv. Banverket ska nu försöka sälja den 150-åriga byggnaden till en privat entreprenör.

Annons

I höstas hängde rivningshotet i luften, men nu har den gamla järnvägsstationen istället lagts ut för försäljning. Det var när Banverket lämnade in en rivningsansökan som olika intressenter började höra av sig.

- Vi tyckte att huset var i för dåligt skick för att någon skulle vilja köpa det, men nu har det visat sig att det finns intresse, bland annat inom restaurangbranschen. Om det går att sälja huset så gör vi det, säger Maj-Britt Lundberg på Banverket.

Kommunen är inte intresserad av att köpa stationen, men ser gärna att en privat entreprenör tar sig an huset. Marken som stationen står på skulle i så fall frigöras och bli en egen tomt.

- Vi får se var det slutar. Det är en tomt med en bra husstomme. Köparen får ta med i beräkningarna att huset kommer kräva renoveringar, säger Maj-Britt Lundberg.

Försäljningsplanerna är goda nyheter för de som försökt hindra att stationen rivs. En av dem är Länsmuseets chef Peder Mellander, och han tycker att byggnaden är väl värd att bevara.

- Jag ser stationen framför mig, rustad och målad. Jag har jobbat inom byggnadsvård i hela mitt liv och jag ser verkligen potentialen, säger han.

Även Dellenbanans vänner har varit i kontakt med Banverket angående stationen och ordförande Sigurd Melin pekar särskilt på byggnadens historiska betydelse för Hudiksvall.

- Före järnvägen var Hudiksvall helt beroende av båttrafik, och det innebar att på vinterhalvåret var man helt insnöad och isolerad här. Stationen symboliserar en epokavgörande händelse när Hudiksvall blev en del av omvärlden. Så förutom att huset är väldigt snyggt och gammalt så är det en viktig del i vår historia, säger han.

Mer läsning

Annons