Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleria i Hudiksvall vill göra stor tillbyggnad: Ny butik planeras

Företaget som äger gallerian Bryggeriet vill få tillstånd att bygga ut fastigheten för att ge plats åt en ny butik. Men för att planerna ska bli verklighet måste Hudiksvall kommun ändra områdets detaljplan.

Annons

Cityhuset i Hudik AB som äger Bryggeriet vill bygga till gallerian med 4,5 meter mot Salutorget och eventuellt glasa in den befintliga utvändiga trappan som leder upp till butiksplanet. Det här skulle ge byggnaden ett helt nytt utseende mot söder. Planerna framgår av den ansökan om planbesked, som fastighetsägaren lämnat in till byggnadsnämnden i Hudiksvalls kommun.

Läs också: Handel på hemmaplan viktigt för en levande stad

Enligt ritningarna som följer med fastighetsägarens ansökan är tillbyggnaden tänkt att byggas i två våningar, från plan två som är markplan till plan tre. I det övre planet planeras för en helt ny butik på 125 kvadratmeter och på plan två ska det i stället bli en öppen inomhusgågata, en så kallad arkad. Planerna omfattar inte husets fjärde våningsplan, som rymmer hyresrätter.

Men det är långt i från klart att fastighetsägarens önskan kommer att realiseras. För att tillbyggnaden ska bli verklighet måste först byggnadsnämnden ge ett positivt planbesked och sedan måste områdets detaljplan ändras, och det kan bli en fråga för kommunfullmäktige.

– Eftersom man vill bygga ut över mark som är allmän plats så måste kommunen ändra planen. Då blir det utställning och samråd, förklarar stadsarkitekten Mats Grad.

Han tror att ett beslut om ändring av planen kan ske tidigast om ett år. Ansökan inkom till byggnadsnämnden den 17 december. Den 9 februari nästa år har byggnadsnämnden sitt första möte och då kommer troligen det första beslutet att tas.

Läs mer: Handeln går mot söndagsöppet

Läs mer: Inte rätt överklaga beslut om källargarage

Mer läsning

Annons