Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra års väntetid på sockenkofta

/
  • Hon har svårt att slita sig från stickningen när hon går mellan köket och vardagsrummet.
  • En traditionsenlig kort vitroskofta till delsbodräkt med möster av brudkrona, nejlika och lövspännen.
  • För Inger Emretsson är det inte viktigt att koftan bara användas till dräkt eller speciella tillfällen utan tycker att det är kul om den kan användas även till vardags med jeans.
  • Dräkten används numera oftast vid tillställningar som stämmor, bröllop och skolavslutningar. En kofta bör i västa fall kemtvättas om den blir smutsig men absolut inte maskintvättas eftersom ullen krymper av värmen, enligt Inger Emretsson.
  • I sällskap med barnbarnen Martin West 11 år till höger och Oskar West 9 år i mitten, blir handarbetet även gemenskap.
  • Här i hennes favoritfåtölj framför tv:n tillverkas de flesta koftor.
  • Bakom en traditionsenlig delsboskjorta, väst och vitroskofta ligger många månaders arbete. Längst uppe syns en armen på en grönroskofta som användes till vardag förr i tiden.

En traditionell sockenkofta är inte lätt att få tag på. Rätt kontakter och tålamod är ett måste. I Delsbo behärskar bara tre personer hantverket, och just nu är det fyra års väntetid.

– Jag har försett nästan hela släkten med koftor, säger Inger Emretsson.

Annons

Inger Emretsson har stickat både Delsbo-, Bjuråkers-, Forsa- och Järvsökoftor till traditionella sockendräkter i 30 år. Hon är en av tre som behärskar det svåra hantverket i Delsbo. Förutom henne finns någon enstaka i Bjuråker och Järvsö. Men nu riskerar hantverket att dö ut.

– Det är ett dilemma att inga yngre tar över, säger hon.

Mönster av lövspännen, nejlikor och brudkronor stickas på tunna stickor. Och precis som förr i tiden är koftorna personliga med initialer och årtal instickade. På äldre och ärvda koftor är detta en bra ledtråd för att se vem som kan ha ägt koftan innan och när. De olika socknarna har lite olika mönster och färger. Koftorna från Delsbo och Bjuråker liknar till exempel varann till utseendet. Till delsbodräkten finns tre koftor. En kort och en lång vitroskofta i färgerna röd, grön, vit och svart som användes till bröllop, kyrkliga sammanställningar och fest. Till vardag användes ofta en enklare grönroskofta i färgerna röd och grön. De som beställer har ofta någon anknytning till trakten som antingen bor kvar eller har flyttat.

Mer läsning

Annons