Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyllan skrämmer Hudikborna – Så ska polisen lösa det

/
  • Kristina Holgersson, chef för lokalpolisområde, och kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam undertecknade medborgarlöftena. Kommunpolisen Johan Gramenius fanns också på plats.
  • Kristina Holgersson, chef för lokalpolisområde, och kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam undertecknade medborgarlöftena. Kommunpolisen Johan Gramenius fanns också på plats.

Nattliga bråk utanför krogarna är tillsammans med skränande fyllerister runt Systembolaget det som skrämmer Hudiksvallsborna mest.
Nu lovar polisen och kommunledningen att göra staden tryggare.

Annons

På måndagen undertecknades det avtal som ska göra Hudiksvall till en säkrare stad att röra sig i.

Läs mer: Den nya kommunpolisen: "Vårt arbete ska gälla hela kommunen och inte bara tätorten"

Kristina Holgersson, chef för lokalpolisområde Hälsingland och kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam skrev på medborgarlöftena.

I det avtalet listas tre punkter:

Polisen ska ha en hög synlighet på helgerna i de centrala delarna av Hudiksvall samt under dagtid i områdena runt Systembolaget.

Polisen och kommunen ska i samverkan med andra myndigheter genomföra kontroller av krogarna.

Polisen, kommunen och andra aktörer i samhället ska göra en trygghetsvandring.

– Vad gäller denna kan det handla om att avlägsna buskar, flytta cykelställ till platser som är upplysta och att avlägsna saker som kan användas till vandalisering, säger Mikael Löthstam.

I avtalet står att polisen och kommunen under 2016 lovar att arbeta aktivt och tillsammans för att öka medborgarnas trygghet i de centrala delarna av Hudiksvall.

– Ser man till stadens storlek har Hudiksvall i stort sett samma problem som städer av samma storlek, säger kommunpolisen Johan Gramnius som var på plats när K

Som underlag fanns den trygghetsundersökning som gjordes i länet under 2014 samt medborgardialogerna under 2015.

I medborgardialogerna, som genomfördes med ungdomarna i fokus framkom att killar och tjejer känner oro inför olika saker.

Läs mer: Tryggare bygd med ökat samarbete

– Hos tjejerna finns främst en rädsla för att bli utsatta för sexualbrott. Killarna är mer oroliga för att bli utsatta för misshandel eller rån, säger Kristina Holgersson.

Det finns en gemensam nämnare när kommuninvånarna, oavsett kön eller ålder, berättar om rädslan över att röra sig i staden, nämligen alkoholen.

– Vi vet att många äldre tycker det är obehagligt att gå förbi ställen i staden där missbrukare sitter och dricker, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam.

Läs mer: Förslag ska bli till verklighet

– Om fler poliser patrullerar på gatorna ökar tryggheten, fortsätter han.

– Yngre människor har sagt sig känna oro när de ska lämna krogen och bege sig hemåt. Detta gäller främst när krogarna stänger, säger kommunpolisen Johan Gramenius.

Även vid dessa tillfällen är målet att uniformerad polis ska finnas på plats i ett preventivt syfte.

Läs också: Trygghet viktig för Ljusdalsbor

Mer läsning

Annons