Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrad nekas ersättning

En funktionshindrad kvinna i Hudiksvall har i fem domar från länsrätten fått sina krav mot omsorgsnämnden i Hudiksvall bekräftade. Men Hudiksvalls kommun har överklagat domarna till kammarrätten, och betalar inte ut några pengar.

Annons

– Det är märkligt att det ska behöva gå så här långt, säger Peter Westman, verkställande direktör vid Kompis Assistans Ekonomisk Förening, som kvinnan anlitar för den assistentinsats hon är beviljad.

Tvisten gäller vem som ska betala, och hur mycket, vid merkostnader som uppstår vid personliga assistenters sjukdom. Länsrätten hänvisar till en vägledande dom i Regeringsrätten, och säger att pengarna ska betalas ut. Kommunen har i stället överklagat.

Den unga kvinnan är inte ensam i sin situation, i Hudiksvall och Nordanstig. Flera länsrättsdomar ger ytterligare brukare rätt till ersättning, men samtliga domar är överklagade till kammarrätten i Sundsvall.

Det är långt ifrån självklart att länsrätten har gjort en riktig bedömning, säger Per Iversen vid omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun:

– Processen pågår i alla rättsinstanser: i förvaltningsrätten, kammarrätten och regeringsrätten. Man har rätt att söka ersättning för merkostnad, frågan gäller nu hur merkostnaden ska beräknas. Det är den frågan vi vill ha besvarad.

Mer läsning

Annons