Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i backen

/

Fågelhällan ligger gnistrande vit och inbjudande. Skidorna är på, stavarna är med och i backen ses både barn och vuxna som åker upp och ned.

Annons

I Fågelhällan gör nog vissa sina första svängar på skidorna denna helg. Andra har redan ordentligt med slalomrutin. Snön yr i backen och skratt hörs från alla håll.

Skidliften premiärkördes redan på 1960-talet. Då var den lite kortare än den är i dag. Men det är fortfarande samma träbyglar som drar upp barnen till toppen.

– Liftinspektören tror att det här är den enda liften i Sverige som fortfarande har träbyglar kvar. Det är samma lift nu som vi har haft sedan 1960-talet. Det är ganska otroligt, säger Fredrik Persson.

Han är en av de frivilliga entusiaster som ser till att hålla liv i Fågelhällans slalombacke.

– Det är en liten skatt som Enånger har, som vi är ganska ensamma om, säger han.

Fågelhällan ägs av Enångers IK men sköts av en särskild kommitté. Backens existens är helt beroende av de frivilliga eldsjälarna som varje år sköter liften, har hand om serveringen i toppstugan och gör allt annat som behöver göras.

– Det är ideellt arbete alltihop, säger Fredrik Persson.

Hur lång säsongen blir går det aldrig riktigt att svara på, eftersom inga snökanoner finns.

– Allt är natursnö och det är pistat. Vi kommer att hålla öppet på helgerna så länge det går att åka och finns folk i backen.

Säsongen har hittills varit bra, med tidig premiär tack vare den goda snötillgången. Fredrik Persson uppskattar att omkring hundra personer var där när de hade öppet på nyårsafton.

– Om vi får ordning på lyset, så kanske vi kan ha öppet någon kväll också, säger han.

Den här förmiddagen har ett 40-tal åkare hittat till backen. Men folk kommer också dit av andra skäl än för att njuta av skidåkning. Förutom alla skoteråkare som stannar till på toppen, så är det också många som kommer till Fågelhällan för att grilla korv eller för att åka pulka.

– Det gör folk även när vi inte har öppet här, säger Fredrik Persson.

Mer läsning

Annons