Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruimporten ökar i länet

Män som importerar fruar och lovar dem ett bättre liv, men istället utnyttjar dem fysiskt och mentalt blir allt vanligare i Gävleborgs län. Hos kvinnojourerna märks ökningen tydligast och i Hudiksvall har man bara i sommar tagit emot två fall där utländska kvinnor blivit utnyttjade och sedan utkastade av svenska män.

Annons

Asiater och framförallt thailändskor är de som oftast hämtas in till landet. Kvinnorna annonseras ut via kontaktsidor på internet eller via förmedlingar på plats i landet. Enligt siffror från Migrationsverket ansökte 1 875 thailändskor förra året om uppehållstillstånd för att bo med en svensk man. Det är en ökning med tre gånger så mycket sedan 2002 då bara 615 thailändska kvinnor ansökte om att få stanna i landet.

Carina Rådström hos kvinnojouren i Hudiksvall säger att fruimporten hela tiden pågår i Gävleborgs län och hon har också en känsla av att det hela tiden ökar.

- Min egen uppfattning är att de utsatta kvinnorna är lika laglösa som vi var på 1800-talet. De asiatiska kvinnorna är så snälla och vill så gärna att allt ska vara bra för mannen och jag tror att det kan vara det som flera av de här männen vill ha, säger hon.

Enligt den svenska asyllagen har kvinnor som varit i Sverige i mindre än två år inga rättigheter att stanna kvar i landet om de lämnar sin man.

- Vi har bara nu under sommaren haft ett par som blivit utslängda och illa behandlade av sina män där en har varit innan tvåårsperioden gått ut och en har varit efter, säger hon.

Siffran kan jämföras med en undersökning Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, gjorde över fruimporten i Sverige 2008 då kvinnojouren i Hudiksvall hade fyra fall under hela året.

Mer läsning

Annons