Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor kan påverka kommunen

Minskat elevantal och ett nytt hot från friskolor kan tvinga kommunen att lägga ned fler skolor.
Nu genomförs en översyn av både grundskolor och förskolor.
Allt hänger på om friskolorna som vill etablera sig får tillstånd eller inte.

Annons

Om skolinspektionen säger ja är sannolikheten stor att en eller flera kommunala grundskolor måste läggas ner. Därför har utredningen också två huvudspår, ett där man tittar på vad som måste göras med om friskoleansökningarna blir godkända och ett om så inte är fallet.

Det är Norrskenets friskolor AB och Hudiksvalls Friskoleutbildning AB som båda har ansökt om att starta en f–9 friskola.

Totalt handlar det om cirka 600 elever som skulle kunna välja en friskola i stället för en kommunal skola. Enligt skolchef Bengt Friberg räkna man med att kanske 75 till 80 procent av dessa elever skulle komma från Hudiksvall och därmed skulle elevantalet i de kommunala skolorna minska ännu mer än. Vilket i sin tur betyder att man måste spara ännu mer.

– Det skulle påverka oss negativt eftersom det blir mindre resurser. Skulle båda friskolor få ja så måste vi betala över 40 miljoner kronor. Min bedömning är, under rådande ekonomiska läge, att man i så fall måste plocka bort en eller flera skolenheter, säger Bengt Friberg.

Han vill inte närmare gå in på vilka grundskolor i så fall hamnar i riskzonen för en nedläggning, utan säger att man tittar på hela kommunen.

Kommunen tittar även på förskolorna.

Mer läsning

Annons