Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor hett ämne på S-kongress

Friskolor var en av frågorna som diskuterades livligt på Socialdemokraternas partikongress i Älvsjö. Det blev inte något förbud mot vinst i friskolor, men kommunerna ska få mer att säga till om vid nyetableringar.

Annons

– Jag tycker att det har blivit ett bra beslut, förslaget skärptes upp i diskussionerna, säger Anna-Carin Keisu. Kommunernas synpunkter ska beaktas mera än i dag.

Socialdemokraterna vill införa ett samråd mellan kommunen och huvudmannen när en friskola vill etablera sig. Kommer man inte överens ska en oberoende tredje part fatta ett beslut.

– Man ska diskutera för att förhindra alltför stora överetableringar och konsekvenserna för kommunerna ska beaktas mer än i dag, säger hon.

Kommunalråd Sven-Åke Thoresen håller med henne. Han tillägger att debatten om vem som ska driva verksamheter, privata eller offentliga utförare, inte längre är aktuellt. I stället ska kraven på insyn och kvalitet skärpas, både när det gäller skola och vård och omsorg.

– Man måste sluta prata om vem som är huvudman, utan i stället koncentrera sig på kvalitetskriterier. Det handlar om att få en ordentlig insyn i verksamheter som finansieras med offentliga medel, säger han.

Mer läsning

Annons