Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskoledomarna överklagas – igen

Det är närmast genant, anser Hudiksvalls kommun, att inte Skolinspektionen eller förvaltningsrätten kunnat motivera sina beslut bättre.

Nu vänder sig kommunen till kammarrätten.

Annons

De för Hudik friskoleutbildning AB och Norrskenets friskola AB glädjande beskeden kom i slutet av maj. Då avslog Förvaltningsrätten i Stockholm Hudiksvalls kommuns överklaganden.

Men nu går Hudiksvalls kommun vidare till nästa instans; kammarrätten.

- Det var ingen självklarhet att vi skulle gå vidare. Men vi har lyssnat på det råd som vi har fått från den jurist vi haft kontakt med i de här ärendena. Det finns juridiska brister i hur ärendena har hanterats, säger Anna-Carin Keisu (S), ordförande i lärande- och kulturnämnden.

Kommunen skriver att det är "närmast genant" att beslut har fattats utan tydlig motivering, och att de båda instanserna "gömmer sig" bakom allmänt hållna resonemang.

Hudiksvalls kommun anser att kammarrätten borde pröva målet för att det ska klargöras vad som avses med "negativa följder" för en kommun.

- Vi befinner oss i en situation som ser likadan ut i hela landet, det är en överetablering av friskolor. Det är hög tid att det tas fram en rättspraxis, säger Anna-Carin Keisu.

Läs mer om kommunens överklagande i torsdagens Hudiksvalls tidning.

Läs även om kommunens yttrande över Norrbo sockenförenings och Nordens teknikerinstitut AB:s ansökningar om att starta friskolor i torsdagens Hudiksvalls tidning.

Mer läsning

Annons