Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friggesunds hälsocentral läggs ner

/

Ingen är intresserad av att driva Friggesunds hälsocentral, inte ens landstinget.

Annons

Nu är listorna för Hälsoval Gävleborg klara. De privata vårdgivarna har lagt bud om vilka hälsocentraler som de är intresserade av. Landstinget har gjort en egen lista. Varken Friggesund eller Harmångers hälsocentral finns med på landstingslistan.

– Harmånger är en liten ort som inte har möjlighet att ha två hälsocentraler, säger landstingets primärvårdschef Berit Fredricsson. Friggesund uppfyller inte kraven om hälsoval. Det ska bland annat finnas läkare på hälsocentralen mellan 8 och 17 fem dagar i veckan.

I dag arbetar läkaren Håkan Briland deltid vid Friggesunds hälsocentral. Dessutom finns det en distriktsköterskemottagning där.

Kommer distriktssköterskorna att bli kvar i Friggesund?

– Det beror på ekonomin, säger Berit Fredricsson. Varje hälsocentral avgör om man ska ha kvar distriktsköterskemottagningar.

Oppositionen i Landstinget Gävleborg anser att en nedläggning av en hälsocentral borde vara ett politiskt beslut.

– Vi går inte med på en nedläggning av Friggesund, säger landstingets oppositionsråd Patrik Stenvard (M). Vi tycker att nedläggningen nu sker smygvägen.

– Det politiska beslutet är redan fattat när landstinget bestämde vad som ska ingå i hälsovalet, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

Personalen vid Friggesunds hälsocentral har informerats om nedläggningen.

Mer läsning

Annons