Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik startade Facebooksida för kvinnors och barns rättigheter

/
  • Fredrik Edwall startade för tre månader sedan en Facebookgrupp för att stoppa våldet mot kvinnor och barn.

För tre månader sedan startade Fredrik Edwall Facebookgruppen "Kvinnor och barns rättigheter". Gruppen har redan fått nästan 1 800 medlemmar. Det är dags att politiker tar sitt ansvar för att hjälpa utsatta kvinnor och barn, anser han.

Annons

Fredrik Edwall har tidigare arbetat på häktet i Hudiksvall och jobbar fortfarande i arresten. Genom sitt arbete har han fått inblick i hur familjerelaterat våld hanteras. Hans slutsats är att det finna en hel del brister, att det görs för lite för offren, men även gärningsmännen måste få snabbare hjälp att ändra sitt beteende. Han berättar att en vanlig reaktion bland de män som polisen tar in, för oftast är det män som misshandlar, är att de är ledsna och känner skam.

– De känner mycket skam, men inte så mycket för att de har slagit, utan för hur omvärlden ser på dem. De behöver hjälp, de har ett beteende som återkommer gång på gång, säger Fredrik Edwall.

Samtidigt är det inte så lätt för kvinnan att ta sig ur ett destruktivt förhållande. Man utvecklar ett slags medberoende och har det gått långt så är det inte ovanligt att kvinnan tar på sig en del av skulden.

– Men hon ska aldrig någonsin känna skuld för att hon har blivit slagen, fastslår han.

Fredrik Edwall menar att det krävs en lagändring för att bättre kunna hjälpa kvinnor som är utsatta för våld i nära relationer. Ofta släpps mannen redan efter ett antal timmar och sedan försöker han påverka kvinnan. Han kanske köper blommor, ber om ursäkt, säger att han ångrar sig. Till nästa misshandel inträffar. För att komma åt problemet anser Fredrik Edwall att det vore bra att införa ett temporärt besöksförbud. Under tiden besöksförbudet pågår ska kommunens socialtjänst kontakta kvinnan och erbjuda möjlighet att delta i en samtalsgrupp. Kvinnan ska få lära sig vad det innebär att vara medberoende och få rätt verktyg för att kunna göra rätt val. För barn som bevittnar en misshandel fungerar det redan så att kommunen erbjuder att delta i ett program, men inte för kvinnor. Och även mannen ska få behandling för att ändra sitt beteende.

– Och det ska inte behövas en till frivillig grupp som arbetar med det, det är kommunens ansvar, säger Fredrik Edwall. Det ska inte behöva gå så långt att han behöver sitta i fängelse, han behöver också hjälp.

Han anser också att kvinnor i dag inte har samma rättsskydd som andra våldsoffer, till exempel räknas det ofta inte som övergrepp i rättssak om mannen försöker påverka kvinnan. Åklagarmyndigheten måste ta kvinnorna på allvar, menar han, även om deras skrivbord svämmar över av sådana fall.

Han hoppas att Facebookgruppen som han har startat kan bidra till att våld i nära relationer får större uppmärksamhet och att det görs något för att hjälpa kvinnor och barn.

– Ju fler som går in där desto större chans har vi att gå vidare. Det är allas ansvar, inte bara politikernas. De är också vanliga människor, de har inte den här kunskapen. Men jag skulle vilja fråga politikerna om det inte är dags att göra något? Vänd er till dem som har kunskapen!

Fredrik Edwall är även utbildad Art-instruktör. Art står för aggression replacement training och han menar att man borde införa den formen av social träning redan i småskolorna för att barnen ska lära sig moral, värderingar och hur man kontrollerar sin ilska. För ofta är det så att de som har blivit slagna ärver detta beteende – en ond cirkel som måste brytas.

Mer läsning

Annons