Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredagsmyset en hälsofara

Det etablerade fenomenet fredagsmys får läkare och hälsoexperter att slå larm. Chipsätandet framför Tv:n är allt annat än balsam för kroppen.

Annons

Ordet fredagsmys tas numera i var och varannans svensks mun. På tv gör chipsföretagen medryckande och idyllisk reklam och alla längtar vi till då fredagen äntligen kommer. Gruppen "vi som älskar fredagsmys" är en av de största på sajten Facebook och sedan 2006 finns ordet "fredagsmys" i Svenska Akademiens ordlista. Myset har aldrig varit så stort som nu.

Men läkare slår larm och menar att det är både olyckligt och upprörande att svenskarna ska vara tvungna att ta till socker och stärkelser för att ha det mysigt.

Sara Dahlström är barndietist på Landstinget Gävleborg och hon menar att vårt typiska fredagssnask, som chips, godis och läsk, kan ställa till det.

– Det är mat som är väldigt energi- och kaloririkt, men som har lågt näringsvärde. Äter man det istället för annan näringsrik och bra mat, kan det vara farligt och leda till övervikt.

Vilka alternativ är bättre?

– Man kan dippa lite grönsaker, eller äta en god fruktsallad. Det är också bättre att poppa egna popcorn i kastrull än i mikron, och det ger en väldigt bra smak, säger Sara Dahlström.

Mer läsning

Annons