Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräscha miljoner till Hudiksvall och Nordanstig

Regeringen ger kommunerna ett oväntat stort tillskott inför nästa år. Men extramiljonerna fick inga champagnekorkar att flyga i taket, vare sig i Hudiksvall eller Nordanstig.

Annons

- Hälsa och tacka regeringen. Pengarna innebär att vi kan behålla 15-20 människor i arbete. Men vi måste ändå fortsätta att anpassa verksamheten till en lägre nivå, säger Stig Eng (C) kommunalråd i Nordanstig.

På måndagen överraskade regeringen genom att avsätta hela 10 miljarder kronor till kommuner och landsting. Syftet är att förhindra panikåtgärder och uppsägningar ute i kommunerna förklarar statsminister Fredrik Reinfeldt. Regeringen ser därför miljarderna som en jobbskapande åtgärd

- Visst är vi glada, nu kanske vi slipper göra så drastiska åtgärder under nästa år, säger Hudiksvalls kommunalråd Sven-Åke Thoresen (S).

Samtidigt föreslår regeringen att dagens krav på budgetbalans förändras. Nuvarande regler förhindrar att kommunerna lägger undan pengar under goda år, för att underlätta år med lågkonjunktur.

- Det är helt rätt att balanskarvet behöver en annan konstruktion, säger Sven-Åke Thoresen (S).

Näringsminister Maud Olofsson framhåller att extramiljarderna inte är en långsiktig lösning utan det krävs att fler människor kommer i arbete så att skatteintäkterna ökar. Kruxet för kommunerna är att arbetslösheten väntas öka under nästa år.

 

Mer läsning

Annons