Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Hudiksvall till Barents hav

/
  • Emma Robers hemma är hemma i lägenheten i Hudiksvall innan hon på tisdag beger iväg till Barents hav.
  • Langvind och Havsbris är de båtar där Anna jobbat mest. Arbetspassen är oftast 12 timmar långa och fysiskt krävande. Det man fångar mest är så kallas röd fisk, eller Ur, som plockas upp från stort djup i havet.

Det som från början bara skulle vara ett enkelt sätt att tjäna pengar slutade med att bli en livsstil för Anna Roberg från Norrbo som nu delar sin tid mellan Hudiksvall och livet på en fiskebåt i Barents hav.

Annons

19 år gammal och 49 kilo tung mönstrade Anna Roberg på för första gången. Hennes tidigare sjövana sträckte sig då inte längre än till en finlandskryssning. Men det här var ingen nöjeskryssning hon skulle ut på. Tre månader skulle hon vara fabriksarbetare ombord på fiskebåten Langvind som gick på en trad i Norra ishavet mellan Grönland och Island.

– De första fyra dagarna trodde jag att jag skulle dö. Jag var så sjösjuk att jag inte kunde röra mig, inte behålla någon mat och jag var blåslagen över hela kroppen efter att ha ramlat runt på däck. Jag grät och tog till och med ett kort på mig själv som ett sista farväl.

Men efter de första dagarna blev hon bättre, kroppen vande sig och hon började arbetet som innefattar hela hanteringen av fisken från det att den kommer upp i båten med trålen. Arbetet är hårt och jargongen bland besättningen hårdare.

Försov hon sig till jobbet hände det att chefen sparkade in dörren till hytten. Satte man sig upp mot hierarkierna blev man bestraffad. Och det gjorde Anna.

En gång satte sig Anna av misstag på kaptenens plats i matsalen, ett rejält övertramp på en båt där fabriksarbetaren är allra lägst i hierarkin och bör veta sin plats

Men trots det stenhårda livet ombord var det någonting i det som Anna fastnade för. Efter de tre månaderna grät hon när hon skulle gå av båten.

Bara två veckor efter hon gått av Langvind mönstrade hon på en ny båt.

– Det här livet passar mig av någon anledning, ett vanligt jobb får mig att känna mig instängd, säger hon.

För några veckor sen fick Anna reda på att hon kommit in på sin drömutbildning, en samhälls och beteendevetarutbildning i Örebro. Men kort efter fick hon erbjudande om ett jobb på båten. Hon valde båten.

– Jag kommer att börja plugga, men vill göra det här lite längre, säger hon.

Mer läsning

Annons