Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Forsa över Atlanten

/
 • Eiliv Hägg och Emilie Edvinsson på en av paradisöarna i San Blas arkipelagen utanför Panama i Centralamerika.
 • Emelie Edvinsson bekantar sig med ett litet babysjölejon på en strand i San Cristobal i Galapagos.
 • Eiliv Hägg och Emilie Edvinsson på en av paradisöarna i San Blas arkipelagen utanför Panama i Centralamerika.
 • Eiliv Hägg, här högst uppe i båten Annas mast i en vacker ankringsvik i Marquesas.
 • Ibland när man snorklar kan det vara som att simma runt i ett akvarium. Bilden är tagen på ett rev på Huahine i Franska Polynesien.
 • På Galapagos finns dessa Iguanas som lever av att äta sjögräs på havsbotten när de inte ligger i solen för att värma sig.
 • Båten Anna uppankrad i Tobago Cays bland de östkaribiska öarna. Med hängmattan på plats har de ett eget litet paradis ombord.
 • På San Cristobal i Galapagos tyckte sjölejonen om att ta en tupplur i deras dinge.
 • På många ställen som de besökt är vattnet så klart att siktdjupet ofta är så mycket som 40-50 meter. Bilden är tagen utanför Mooreas rev från cirka 15 meters djup, där besättningen bildar en formation vid vattenytan.
 • På vägen mellan Portugal och Porto Santo/Madeira dog vinden helt, så besättning hoppade i och tog sig ett dopp i det 4 000 meter djupa vattnet.
 • På den 3 000 sjömil långa passagen mellan Galapagos och Marquesas fångades en hel del fisk, ett uppskattat tillskott i en annars ganska enformig diet. Detta var den största som de fångade, en tonfisk på cirka tio kilo.
 • Korallreven i söderhavet är fyllda av färgglada fiskar. Bilden är tagen på ett rev i lagunen på Bora Bora.
 • Eiliv Hägg och Emilie Edvinsson på en strand i Tayrona Park i norra Colombia.
 • Ibland kommer det delfiner som simmar framför båten som om de utmanar oss att leka kull med dem.
 • Engelska kanalen visar sin sämsta sida mot oss utanför Cherbourg när de kryssat mot kulingvindar och tidvattenströmmar hela natten.

Eiliv Hägg från Forsa har under 13 månader till havs varit med om saker andra bara drömmer om. Läs om resan och se de vackra bilderna här.

Annons

Eiliv Hägg, som är född och uppvuxen i Forsa, har ställt in siktet på norra delen av Tonga. Tillsammans med flickvännen Emelie Edvinsson har han nyligen seglat iväg från världens minsta självständiga land Niue, en liten ö mitt ute i Stilla havet.
Resan började den 10 juli i fjol. Den dagen kastade de loss och seglade ut ur Kristinehamns gästhamn med båten Anna. Men äventyret skulle inte få den start som de önskat.


– Redan samma natt råkade vi ut för ett masthaveri i Vänern. Förstaget, det vill säga vajern som håller masten på plats, brast. Det resulterade i att mast med segel och allt hamnade i vattnet, berättar Eiliv Hägg.

Det skulle krävas två veckors arbete i Göteborg, där skadorna reparerades, innan de kunde ge sig av på nytt. Deras första stora delmål var att ta sig ner till Gran Canaria, varifrån de skulle förbereda sig för att korsa Atlanten.

– I nästan tre månaders tid seglade vi i princip varje dag, förutom de dagar då det rådde kuling- eller stormvarning.

Från Gran Canaria gick resan ner till Kap Verde och därifrån över Atlanten till Barbados.
– Atlantöverfarten var den ditintills längsta segling, utan att se land, som vi gjort. Den tog hela 17 dygn. Efter så lång tid ute till havs var det otroligt skönt att äntligen få kliva i land på fast mark igen, säger Eiliv Hägg.

Platserna som de besökt sedan dess är många, bland andra Galapagosöarna och Franska Polynesien. Längtan efter att få uppleva ännu fler, men också havets faror, fick sällskapet att ändra sin ursprungliga reseplanering på två års tid.

– Tanken var att vi skulle ta genvägen via Röda havet och Suezkanalen in i Medelhavet. Men med tanke på att all piratverksamhet som pågår i Adenviken, som är enda vägen in i Röda havet, ser vi inte längre det som ett alternativ, förklarar Eiliv Hägg.

Istället har de valt att förlänga resan med ett år. Men pirater är inte den enda farhågan som finns när man seglar jorden runt. Giftiga fiskar är ytterligare en detalj. Vid ett tillfälle höll det på att gå riktigt illa för segelsällskapet, just på grund av en sådan.

Läs mer om parets resa i tisdagens HT.

Mer läsning

Annons