Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från förlustaffär till succé – de byter kläder i kyrkan

/
  • Det var trängsel och mycket kläder i Missionskyrkan under klädbytardagen.
  • Tio kassor i stället för en minskade köandet vid utgången.

I år firar Missionskyrkans klädbytardagar 20-årsjubileum. Från en blygsam start 1995, till trängsel och maximalt antal inlämnare i år.

Annons

– Första året lämnade tio personer in kläder. Vi gick back ekonomiskt den gången, berättar Lena Jendel, som tillhör de ansvariga från Ekumenia i Hudiksvall.

I år köade första personen redan strax efter klockan 7, två timmar innan lokalerna öppnade.

– Vi har satt en gräns på 200 inlämnare som får anmäla sig via webben och få ett eget nummer. Det underlättar redovisningen, säger Lena Jendel.

Intresset är stort, utanför Missionskyrkan står en lång rad barnvagnar och inne i lokalerna är det varmt och trångt. För att underlätta har församlingen nu tio kassor i stället för en, så att köerna blir rimliga.

Det är inte bara Hudiksvallsbor som kommer till Missionskyrkan, Therese Aurusell och Marina Wedmark har åkt från Ljusdal och sitter med fulla kassar på en bänk i kyrkan.

– Vi har tre barn var så det lönar sig att åka hit, säger Therese Aurusell. Här betalar vi 700 kronor för kläder som nya hade kostat oss mellan 3 000 och 4 000 kronor.

Lena Jendel tror att det inte längre anses konstigt att köpa begagnade kläder.

– Det har kommit in ett miljötänk som inte fanns tidigare.

I år går 35 procent av intäkterna till kyrkans barnverksamhet. En insamling under dagen bland kunderna tillsammans med en gåva från församlingen gav 20 000 kronor till Radiohjälpen.

Mer läsning

Annons