Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågestund efter turbulens inom sjukvården

/
  • Läkaren Margareta Sidenvall och akutsjuksköterskan Stefan Stridh efter mötet med landstingsledningen.
  • Det kom cirka 40 personer till frågemötet på Hudiksvalls sjukhus som personalen hade med landstingscheferna.

Under tisdagskvällen träffade landstingsdirektör Svante Lönnbark personalen på Hudiksvalls sjukhus om arbetsförhållandena. Men bland personalen var inte alla nöjda med de svar de fick.

Annons

Det kom ett 40-tal sjukhusanställda, läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal till den öppna frågestunden på Hudiksvalls sjukhus på tisdagskvällen. Landstingsdirektör Svante Lönnbark och ett par av divisionscheferna fick svara på personalens frågor om den senaste tidens turbulens inom sjukvården. Det som togs upp var den omdiskuterade JO-anmälan, läkarsekreterarna och brevet till landstingsstyrelsen från 89 läkare i Hudiksvall.
Läkaren Margareta Sidenvall sade efter mötet:
– Det finns inga förutsättningar för att det ska bli bättre så länge som vi har organisationen med divisioner. Chefer bör jobba nära de anställda. Jag tycker man också skulle utreda varför läkare slutar? Gävleborg har ju flest hyrläkare i Sverige, säger Margareta Sidenvall.
Landstingsledningen har hållit en liknande öppen frågestund i Bollnäs och ska hålla en likadan i Gävle i dag.
– Jag tycker det var roligt att det var olika yrkesgrupper med på mötet och inte bara läkare, sade landstingsdirektören Svante Lönnbark efteråt. Vi har haft en dialog. Alla har kanske inte fått önskat svar på sina frågor.
Landstingsstyrelsen har fått ett brev med underskrift från 89 läkare vid Hudiksvalls sjukhus. Läkarna anser bland annat att verksamhetscheferna befinner sig för långt från medarbetarna och att det kan gå månader mellan att de träffar verksamhetschefer.
– Vi får inte glömma att vårdenhetscheferna har ett större mandat i dag än tidigare, säger Svante Lönnbark.

Mer läsning

Annons