Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräck tjuv stal meteorit

/

Efter en föreläsning på Dellenova var den borta. En tjuv hade varit framme och stulit meteoriten.

Annons

- Jag är så godtrogen. Jag kunde inte inbilla mig att folk tar en sådan sak, säger Göran Persson på Dellenova.

Det var under en föreläsning i Dellenovas lokaler, i skuggan av det gamla vattentornet på Galgberget, som meteorittjuven passade på.

- Vi tar emot ungefär 1000 skolbarn om året och brukar använda stenen för att visa dem. Den här föreläsningen i början av augusti var öppen för allmänheten och publiken var blandad, säger Göran Persson.

Meteoriter är stenar som faller ner på jorden från världsrymden. De kan variera mycket i storlek, men utsätts under färden genom atmosfären för stora påfrestningar, och går ofta sönder. De flesta meteoriter är därför små.

- Vår är ful så in i norden och ser inte ut att vara något för världen. Skrovlig och svart på hela baksidan. Stor som en tennisboll och ganska tung, säger Göran Persson.

Stenen består framförallt av nickel och järn och den är därför tung och magnetisk. Där meteoriten sågats uti syns innanmätet som är blankt, nästan lite glittrigt.

Göran Persson har letat överallt i lokalerna, men utan resultat. Kanske hade någon besökare bara lagt ifrån sig stenen på en ovanlig plats, utan att tänka sig för? Men ingen meteorit har hittats och Göran Persson misstänker därför att den blivit stulen.

Att hitta en ny meteorit till Dellenova kan bli svårt. I hela världen rapporteras det bara om 3-4 meteoritnedfall per år. Det går att köpa liknande stenar, men de kostar mellan 8000 och 10 000 kronor.

- Jag har svårt att föreställa mig att folk bara tar den utan anledning. Det finns också ett stort pedagogiskt värde i den. Det är en sak att prata om stjärnor och meteoriter och en helt annan att kunna visa upp en som går att ta på, säger Göran Persson.

Mer läsning

Annons