Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt risk vid stormröjning

Stormen Dagmar fällde ungefär 1,5 miljon kubikmeter skog i Hälsingland under sin framfart. Det fick Skogsstyrelsen att varna för de stora faror som ofta lurar på vindfällda områden. Hittills har röjningsskadorna varit få, men riskerna bedöms inte vara över ännu.

Annons

Efter Dagmars ödeläggelse erbjöd Skogsstyrelsen extra utbildningsinsatser för att förebygga dödsfall och personskador vid upprensning i skogen. Men tillströmningen visade sig bli blygsam.

– Det var inte så stort intresse. Vi blev förvånade över det, säger Urban Johansson, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Hudiksvall, som också håller i säkerhetsutbildningar.

Han påpekar att mycket ändå tyder på att medvetenheten bland skogsägarna varit hög. Och Anders Zetterlund, vårdenhetschef vid akutmottagningen på Hudiksvalls sjukhus, är av samma uppfattning.

– Folk verkar ha varit väldigt försiktiga, säger han.

Det är nu drygt två månader sedan Dagmars intåg över stora delar av landet. Men trots att det gått så pass lång tid befarar Skogsstyrelsen att riskerna i anslutning till röjningsarbeten i skogen ännu inte är över.

– Det har hittills varit mycket snö, så det kan bli mer aktivitet längre fram. Det kanske ökar framåt mars-april. Risken är att det kommer ut mer folk då. Det verkar ha gått bra hittills, men faran är inte över, säger Urban Johansson.

Mer läsning

Annons