Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande oklart om teaterlönerna

/

Efter den uppmärksammade granskningen av Glada Hudik-teatern i höstas började Hudiksvalls kommun se över skådespelarnas löner. Det är dock fortfarande oklart om lönerna kommer att ändras.

Annons

– Vi har inte landat i någon lösning än, säger kommunchef Bengt Friberg.

Kommunen har varit i kontakt med Teaterförbundet och har träffat Försäkringskassan. Enligt Bengt Friberg är Försäkringskassans regelverk komplicerat och man måste göra individuella bedömningar om inte skådespelarnas sjuk- och aktivitetsersättning ska påverkas negativt.

Lars Åström, jurist på Teaterförbundet, anser att det vore skäligt om skådespelarna fick cirka 1 500 kronor per föreställning, precis som de "normalstörda" amatörskådespelarna. Tidigare har de fått 920 kronor per föreställning.

1 500 kronor är vad Glada Hudik-teaterns skådespelar får i ersättning när de snart ska ut på konsertturné. Det innebär dock inte att man kan dra några slutsatser angående framtida ersättningar eller en eventuell retroaktiv ersättning för Elvisföreställningarna, påpekar Bengt Friberg.

– Det här är något helt annat, säger han och tillägger att det bara är sex utvecklingsstörda medlemmar i Glada Hudik-teatern som deltar.

I mitten av mars ska kommunen ha ett möte med anhöriga och gode män till skådespelarna för att diskutera lönerna.

Mer läsning

Annons