Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstföderskorna är yngst i Gävleborg

/
  • Rebecca Wittesjö deltog i gruppen för unga mammor med sonen Elton för tre år sedan.

I Gävleborg finner man idag de yngsta förstföderskorna i Sverige. Trots detta finns ingen mötesplats eller stödgrupp för unga föräldrar att vända sig till i Hudiksvall.

Annons

Enligt statistik från socialstyrelsen har Gävleborgs län de yngsta förstföderskorna i landet med en medelålder på 26,9 år. En siffra som ligger 1,6 år under Sveriges totala medelålder som är 28,5. I Stockholm är medelåldern för förstföderskor som högst, där förstföderskan vanligen är 30 år.

Trots att Gävleborg har de yngsta förstföderskorna finns ingen specifik mötesplats eller stödgrupp för unga föräldrar i Hudiksvall.

– Jag skulle tycka det var jätteskönt med en grupp med mammor i min egen ålder. Jag ska gå i en mammagrupp nu men alla är så mycket äldre än mig, det känns lite läskigt. Det är ett annat sätt när man är yngre, man kommer från olika tider, vi är så olika, säger Sandra Paananen 20 år från Delsbo, som blev mamma för två månader sedan.

Läs även: Medelåldern för förstföderskor i Sverige stiger

Tidigare arrangerade familjecentralen i Iggesund tillsammans med Svenska kyrkan en mötesgrupp för unga mammor, som senare flyttade till Brandgaraget i Hudiksvall där Rebecca Wittesjö deltog.

– Jag tyckte att det var skönt att ha någon i samma ålder, man kände sig mer jämlik. I mammagruppen på Barnavårdscentralen var alla så mycket äldre än mig men i mammagruppen för unga mammor hade vi samma sätt att prata och det fanns någon slags gemenskap kopplat till åldern, säger Rebecca Wittesjö.

I dag finns inte gruppen för unga mammor kvar då Iggesunds familjecentral har lagt ned. Margareta Andersson som var med och höll i grupperna för unga mammor är i dag en av ledarna på Kyrkis i Iggesund.

– Det är hit vi försöker att få alla unga mammor i dag, vi har ju sett under åren med mammagrupperna, att det finns ett behov av att få träffas och skapa en gemenskap, säger Margareta.

Det är svenska kyrkan som i Hudiksvall och Iggesund anordnar Kyrkis, som är öppet för föräldrar i alla åldrar och deras barn, dit kan de komma för att pyssla, fika och prata.

– Syftet är att det ska finnas en mötesplats för föräldrar och deras barn. Här kan de knyta kontakter och se vilka som bor i närheten och det har varit väldigt uppskattat, säger Margaretha Andersson.

Mer läsning

Annons