Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstämma i finväder

/

Det är fredagskväll och förstämma i Bjuråker. Campingen är belamrad med husvagnar och husbilar. Runt campingbord sitter folk och avnjuter sin kvällsmat och ett och annat glas alkoholhaltig dryck.

Annons

För många är det dagarna före söndagens Bjuråkersstämma som är det viktigaste, speciellt fredagen och lördagen.

– Jag har varit på många stämmor och det här är den bästa. Det dricks, spelas och festas och stämningen är bra. Sen är det en bra mix av musik också. Allt från surpolska till hästjazz, säger Robert Damberg.

Bredvid Robert står två av stämmans yngre spelmän, bröderna Daniel och Anders Wiklund.

– Vi har varit här sedan vi kunde krypa, säger Daniel.

Många av besökarna har kommit långväga ifrån. På campingens största fordon, en gammal ombyggd postbuss, står det Ruskträsk på en skylt. Tidningens reporter tittar nyfiket in i förtältet och bjuds direkt på husesyn.

– Vi är här för tionde året i rad. Folk brukar säga att utan oss blir det ingen stämma, säger Bosse Wennstig, en av bussens bofasta.

Efter några minuter inne i bussen dyker ägaren och chauffören upp. Rutger Gustavsson har själv lagt ner cirka 2000 timmar på att bygga om den gamla bussen till förstaklassigt hotell på hjul.

– Vi brukar ha med oss en Fiat 126 i lastutrymmet, berättar Rutger som dagen till ära är klädd som präst.

Bosse Wennstig förklarar.

– Vi klär alltid ut oss när vi är här. Ofta blir det klänning. Folk vet vilka vi är och vi blir väldigt väl omhändertagna av alla.

Ingen av herrarna spelar själv något instrument utan det är Rutgers fru, Helén, som drog med de både hit för tio år sedan.

Ju längre kvällen lider desto fler spontansamlingar med spelmän ploppar upp på campingområdet. Mellan några husvagnar hittar vi en kvintett bestående av två norrmän och tre svenskar. Björn Olsen och Svenn Selfors reser i två månader runt på olika stämmor i Sverige och Norge.

– Här i Bjuråker är folk trevliga och det finns många bra spelmän. Vi spelar från måndagen till söndagen, säkert mer än tolv timmar per dag, säger Björn Olsen.

Mer läsning

Annons