Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag på åtgärder vid Näsvikens skola

/
  • – Äntligen kanske det händer något. Det finns inga trottoarer vid skolan, säger Therese Silfver som går hem från skolan med sin dotter Tuva.
  • Skolvägsutredningen vi skapa ordning där eleverna väntar på bussar och föräldrar.
  • Läraren Lena Björklund vill ha tillbaka övergångsstället vid Näsvikens skola.
  • Här behövs ett staket för att inte eleverna ska springa rakt ut på parkeringen.
  • Personalparkeringen används för att släppa av och hämta barn.
  • För att bussarna ska få fri passage vill skolan att föräldrarna parkerar på planen vid folkets hus.

Skolvägsplanen för Näsvikens skola är inlämnad till kommunen. Nu ska åtgärderna börja ta form

Annons

– Ända sedan jag började som lärare för tio år sedan har barnens trafikmiljö diskuterats vid varje skolstart, säger läraren Lena Björklund.

Nu har hon gjort genomgång av skolvägsplanen för Näsvikens skola. Till skolan kommer varje dag omkring 150 elever i buss, taxi och i föräldrarnas bilar. Några går eller cyklar till skolan. Det finns bara en kort cykelbana söderut till skolan, men ingen åt andra hållet. Det är en punkt i skolvägsplanen som man vill ha åtgärdad.

– Kunde fler cykla och gå till skolan skulle det vara bra för miljön och eleverna skulle få motion, säger Lena Björklund.

Hon vill också ha staket runt personalparkeringen så att barn inte kan springa rakt ut på den. Nu används parkeringen som av- och påstigning när föräldrar lämnar och hämtar sina barn. Något som den inte är avsedd för.

Det fanns en gång ett övergångsställe utanför skolan som togs bort och det vill man ha tillbaka. Trafiksäkerheten blir bättre med ett övergångsställe och det är en viktig fråga för skolan.

– Vi vill att föräldrarna ska lämna bilen på den stora parkeringen vid folkets hus och sedan gå till skolan med barnen. Då måste det finnas övergångställen för att det ska bli bra, säger Lena Björklund.

Skolvägsplanen tar också upp trafikmiljön längre bort från skolan. Det finns inga trottoarer och på vintern sakas belysning på många vägar där skolbarnen måste gå för att ta sig till busshållplatserna.

Therese Silfver hämtar sin dotter Tova som går i andra klass.

– Jättebra om det äntligen händer något med trafiksituationen vid skolan. Ända sedan min son började skolan, nu går han i klass 9, har jag väntat på en förbättring, säger hon.

Mer läsning

Annons