Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om fredning av sik

/

Fiskeförbud i vissa områden under sikens lekperiod kan bli aktuellt utmed Hälsinglands kust. Förslaget har presenterats av yrkesfiskarna själva, vid ett möte som nyligen hölls tillsammans med länsstyrelsen och Fiskeriverket.

Annons

– Vi har ju, via provfiske och analys av fångsterna, sett att sikbeståndet är hotat vid långa kuststräckor i Hälsingland och Gästrikland. Nu har yrkesfiskarna själva presenterat det här förslaget, säger Kalle Gullberg vid länsstyrelsen i Gävle.

Flera ogynnsamma faktorer tycks samverka, när det gäller hotet mot sikens överlevnad vid Hälsingekusten, till exempel ett ökat sälbestånd, samt hinder och störningar vid reproduktionen. Sikens lekperiod pågår under oktober och november, och det är då yrkesfisket vill ha fiskestopp under i vart fall en månad.

– Om man fiskar på lekande sik kan man vålla obotlig skada för framtiden, konstaterar Kalle Gullberg.

Det är Fiskeriverket som beslutar i frågor som rör fredningsområden, sedan de som berörs av ändringar har fått tillfälle att yttra sig. Innan dess ska provfiske efter sik genomföras i första hand utanför Söderhamn, och eventuellt i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner.

– Vad man måste göra är att säkerställa att det finns något att skydda. Provfisket ska förhoppningsvis kunna genomföras redan i höst, säger Kalle Gullberg.

De områden som avgränsats i yrkesfiskarnas förslag är Från Rörviksgrund till Storgrund utanför Sörfjärden i Nordanstig, från yttre Bergön till Skatudden i Hudiksvalls skärgård, den inre delen av Hudiksvallsfjärden, och ett mindre område nordost om Mössön, vid Ljusgrundsbanken.

I Söderhamns kommun omfattar förslaget ett område nordost Söderhamn vid Stålnäset ut mot Tärnharsgrundet, Sandön i norr och nära Vitoret i söder, samt Sandbanken och ett större område väster om Kusön.

Mer läsning

Annons