Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolor satsar på kvalitet

/
  • Granskning är bra, anser personalen.– Det är lätt att bli hemmablind, säger förskollärare Yvonne Björk.

Hudiksvalls kommuns förskolor har infört en ny modell för att jobba med kvalitén i förskolan. Nyponrosens förskola är den första som har besökts av externa kvalitetsgranskare.

Annons

När barn är mellan tre och sex år gamla är hjärnan på topp.

– Då tar de in saker som de sedan bygger vidare på, förklarar Kerstin Forsberg, som tillsammans med kollegan Marie Delander Adnerhill granskar Nyponrosens förskola på Sandvalla.

Just för att barnen ska lära sig saker och utvecklas är det viktigt med en bra förskola. I höstas började förskolorna använda sig av en modell för kvalitetsarbete som heter Qualis. Modellen består av en trappa som har sju steg, och har man kommit till steg tre då är förskolan tillräckligt bra för att bli certifierad. För att veta vilket trappsteg man befinner sig på finns det olika kriterier inom elva områden som ska betygsättas.

Tanken med modellen är att förskolorna värderar sig själva, och att externa granskare gör ett besök vart tredje år. Men att bedöma sig själv är inte så lätt, och för att veta var man står har Lotta Andersson-Damberg, förskolechef för Nyponrosens förskola, valt en extern bedömning redan nu.

– Då får vi hjälp att få syn på oss själva, vilka styrkor vi har och vad vi ska utveckla framåt.

Granskarna har varit i Hudiksvall i två dagar, de har pratat med personal, föräldrar och barn och om cirka sex veckor kommer de att ha sammanställt sina resultat i en rapport.

– Där föreslår vi också förbättringsområden. Det här är ett verktyg för att ta reda på var man befinner sig – oavsett var man är så kan man alltid bli bättre, säger Kerstin Forsberg.

Personalen tycker att det är bra med en extern granskning.

– De frågar mycket "hur", hur vi gör saker, hur vi tänker. Att sätta ord på det är jättebra och nyttigt, det kan vara saker som vi kanske inte reflekterade över så mycket tidigare, säger förskollärare Yvonne Björk.

Mer läsning

Annons