Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare känner sig motarbetad av kommunen

Den nya Coloramabutik som färghandlaren Jonas Holm planerar för innebär flera arbetstillfällen i Hudiksvall. Ett kommunbeslut kan fördyra affären ordentligt.
- Jag känner mig besviken på kommunen, säger Jonas Holm.

Annons

Färghandlaren Jonas Holm känner sig motarbetad av Hudiksvalls kommun. Att den tomt han har planerat att uppföra en ny Colorama-butik på kan bli dyrare än planerat, står klart efter måndagens sammanträde i tekniska nämnden.

- Kommunen ser inte nyttan i det jag vill göra. För mig är det här en jättesatsning på 32 miljoner kronor som initialt kan ge fyra-fem arbetstillfällen, säger han.

På måndagens nämndssammanträde beslutade tekniska nämnden att föreslå kommunfullmäktige att köpa drygt 3 200 kvadratmeter mark från en fastighet som ägs av Köpmanbergets fastigheter AB.

Delar av den nyförvärvade marken ska ingå i den tomt, fastigheten Varvet 6:3, som kommunen har för avsikt att sälja till Colorama. På nämndssammanträdet beslutades det att föreslå köpeskillingen för den 8 000 meter stora tomten till 3,2 miljoner kronor. Det innebär ett kvadratmeterpris på 400 kronor.

Förra året slog kommunfullmäktige fast att prisnivåerna för industrimark avsedd för service, handel, kontor och småindustri ska ligga i intervallet 200–500 kronor per kvadratmeter om marken har ett attraktivt läge.

- Men det här är inget A-läge. Det ligger inte centralt, utan någon kilometer utanför stan. Ändå lägger man sig i det högsta spannet. Det är alldeles för mycket pengar, säger Jonas Holm, som är villig att betala 200 kronor per kvadratmeter.

Han får stöd från oppositionen, som reserverade sig mot nämndens beslut:

- Det viktiga är inte att kommunen tjänar pengar. Vi måste se den här satsningen som Colorama vill göra som något intressant för kommunen. Det är fel av kommunen att vara så stelbent, säger nämndsledamoten Håkan Rönström (M).

Jonas Holm tror att hans politiska arbete för Moderaterna kan ha inverkan i prissättningen av tomten.

- Jag vill absolut inte ha någon draghjälp från kommunen. Men jag vill bli behandlad som andra företagare.

Mer läsning

Annons