Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare hotar med juridisk strid

Många har synpunkter på den föreslagna ändringen av detaljplanen för Medskogsområdet. Planändringen ska göra det möjligt för företag inom handel, bland annat har Biltema anmält intresse, att etablera sig där. Företagarna i centrum hotar att strida juridiskt om planen ändras nu.

Annons

Både Fyrens och Guldsmedens företagarförening har skickat in yttranden där de skriver att en ändring skulle innebära en kraftig försämring av handelsföretagarnas situation i stadskärnan. De anser att det är logiskt att verksamheter kopplade till bilservice med mera etablera sig i området, men inte handel. De hänvisar också till att gällande detaljplan, som vunnit laga kraft sista maj 2011, har en genomförandetid på 10 år.

– Det är för oss helt oacceptabelt att man från kommunens sida avser att ändra detaljplanen innan genomförandetidens utgång. Vi kommer att strida juridiskt för våra fortsatta förutsättningar att överleva med våra företag i en stadskärna som uppskattas av hela kommunens invånare.

Trafikverket konstaterar att området ligger strategiskt invid riksväg 84/E 4 och att tillgängligheten är viktig. Därför ser Trafikverket gärna att kommunen för en dialog med dem om hur kommunen avser att klara trafiksäkerhet och nåbarhet för oskyddade trafikanter till planområdet.

De skriver dessutom att befintliga trafiklösningar inte räcker till och konstaterar att externetablering av dagligvaruhandel medför att bostadsnära handel utglesas och på sikt riskerar att försvinna.

– Därför är det viktigt att det finns god tillgänglighet till samtliga handelsområden, skriver Trafikverket.

Göte Bohman, som i somras slutade som kommunalråd, har skickat in tre insändare i Hudiksvalls tidning som synpunkter. Insändarna är emot en ändring av detaljplanen. Bland annat ifrågasätter Göte Bohman själv markägaren Roph Invests uppgifter om att det kan bli 200 nya jobb om man tillåter handel i området. Just antal nya arbetstillfällen är något som flera undrar över.

Mer läsning

Annons