Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreskrifter för orienterare

Ungefär 1 000 orienterare väntas den 22 och 23 maj ge sig ut på tävling i Storbergets naturreservat, Forsa. I samband med evenemanget har länsstyrelsen utfärdat föreskrifter som ska skydda den känsliga naturmiljön.

Annons

Det är bland annat slitaget från tusen par fötter som oroar länsstyrelsen. Ett stort område av Middagsberget ska avlysas under tävlingsdagarna.

Tävlingen ska planeras så att den innebär en begränsad påverkan på djur- och växtliv, banorna ska utformas så att man undviker hög belastning på slitagekänsliga marker, nyckelbiotoper och rödlistade arter.

Länsstyrelsen vill inte heller ha spring av tusentals personer i vattendragen. Flera känsliga områden och arter omnämns i dispensen från länsstyrelsen.

Orienteringsklubben uppmanas också att se upp med var man placerar kontrollerna, så att de inte hamnar på forn- och kulturlämningar som kan drabbas av förslitningsskador.

Avslutningsvis upplyser länsstyrelsen om att orienteringsklubbar i framtiden inte ska förvänta sig att acceptera större orienteringstävlingar i den mycket känsliga perioden 21 maj till 30 juni. Klubben bör, säger man, inleda en diskussion med svenska orienteringsförbundet, angående de kommande årens tävlingskalender.

Mer läsning

Annons