Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättrad snötipp vid Reffelmansviken

/

En anlagd lagun vid Reffelmansviken skulle kunna lösa de problem som tekniska förvaltningen har haft med snötippningen under snörika vintrar. Snöskräpet skulle på så sätt inte hamna i havet.

Annons

I vintras tippades smutsig snö ned mot havet vid snöupptagningsområdet vid Reffelmansvikens strand. Smutsig snö – förorenad av både trafik och luft; nedskräpad med cigarettfimpar och papper – rasade ner på isen när snömassorna blev stora. Och när isen smälte, så följde smutsen med ut i havet.

Detta problem vill gatusektionen på kommunens tekniska förvaltning lösa. Vid Reffelmansviken finns i dag en pir som har en sida öppen mot havet. Om denna öppning skulle byggas igen så att den befintliga piren helt binds samman med land skulle man få till en avgränsad vattenyta, en lagun.

Snön ska även fortsättningsvis tippas på land, så som det hela tiden har varit tänkt att tippandet ska gå till – men lagunen skulle medföra ett stort undanfallsområde för den snö som rasar ner. Även smältvatten skulle samlas upp i lagunen. På så sätt skulle det skräp som gömts i snö men kommit fram i vårens töväder kunna tas tillvara.

Tekniska förvaltningens gatusektion har nu lämnat en ansökan till norrhälsinge miljökontor, för att få till en ombyggnad av piren. Stenmassor för en eventuell sammanbindning finns på ett upplag intill upptagningsområdet.

Fotnot: Tidningen har sökt gatuchef Roland Olson utan framgång

Mer läsning

Annons