Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar betyder mest

/
  • Marina Sundström Höglund från Handslaget informerade om påföljder av olika ungdomsbrott. Mats Hylander och Susanne Bodin berättade om hur föräldrar tillsammans kan förhindra att deras barn börjar dricka alkohol.

Föräldrar har är viktiga som skydd för att unga inte ska hamna snett. Gemensamma regler i klassen underlättar.

Annons

Föräldrar till elever på högstadiet i Lunds skola i Forsa samlades i skolans matsal för att få information om förebyggande arbete mot alkohol och droger hos ungdomar. Fritidsledarna Susanne Bodin, Mats Hylander och Marina Sundström Höglund från Handslaget Medlingen berättade om Örebrometoden och om det rättsliga efterspelet av kriminella handlingar som snatterier och mopedtrimning.

– Det är viktigt att veta vilka era barn umgås med. Man är medskyldig till ett brott om man inte ingriper, säger Marina Sundström Höglund. Om någon slagit sönder en massa fönsterrutor och ert barn varit på plats kan ert barn bli skyldig att ersätta rutorna även om han eller hon inte slagit sönder en enda ruta. Om ett barn åker moped innan 15 år eller kör med trimmad moppe så är föräldrarna medskyldiga för att de inte haft tillsyn.

I stället för att som tidigare informera barn om vådan av att dricka alkohol, röka och använda droger så har forskning visat att det är mer effektivt att stärka föräldrarollen så att föräldrarna kan säga ifrån och dra gränser på ett tydligt sätt. Om föräldrarna också sinsemellan kommer överens om att ha gemensamma regler när det gäller alkohol, utetider och speltider vid datorn så kan barnen sen inte komma och säga "alla andra får ju".

– Att barn sitter och spelar dataspel länge på kvällarna har blivit ett stort problem, säger Susanne Bodin. De är dessutom ständigt nåbara genom sin mobiltelefon. Det förekommer förtal och trakasserier över datorn och mobilerna mot barnen.

Mer läsning

Annons