Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälder DO-anmäler kommunen

En funktionshindrad man uteslöts från gemenskapen i Glada Hudik-teatern, och kände sig utmobbad.

Annons

Det skriver en förälder i en anmälan till Diskrimineringombudsmannen, DO. Hon uppger att teaterns ledare, Pär Johansson, helt enkelt bestämde sig för att hennes son skulle sluta i teatergruppen

– Pär Johansson säger att min son inte ville vara med, men det är rent förtal. Kulmen nåddes när min son inte blev inbjuden till avslutningsfesten tillsammans med de andra, och nu känner jag att det får vara nog. Och jag kämpar inte bara för min son, utan för allas lika värde, säger mannens mamma.

De anhöriga har på omvägar fått veta att det har kommit kommentarer om att mannen ska ha sovit på scenen. Pär Johansson ska ha sagt att mannen själv har förklarat att han var för trött för att vara med i teatern.

– Det är inte sant. Han är gravt synskadad, och blundar ibland när han får ljus i ögonen, säger mannens mamma.

Pär Johansson själv vill inte svara på frågan om någon i teatergruppen har slutat på hans uppmaning.

– Vissa har börjat, vissa har slutat, säger Pär Johansson.

Men har du uppmanat någon i ensemblen att sluta?

– Det uttalar jag mig inte om. Jag kan inte gå in på det.

Inför den sista avtackningsfesten ville mannens närmaste personkrets försäkra sig om att han skulle bjudas in, men lyckades inte få kontakt med de ansvariga. Någon inbjudan kom inte, trots att flera andra som hade slutat på teatern fick delta i festligheterna.

– Hur ska det kännas för min son att sitta i den dagliga verksamheten, och höra att alla andra får gå på festen, men inte han. Det är så tragiskt. Man har tappat bort hela syftet med teatern: att alla ska få vara med, att alla ska få synas, säger mamman.

Mer läsning

Annons