Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få poliser i skolorna

/
  • Samverkansavtalet med kommunen börjar också ge frukt, enligt Josef Wiklund. Två arbetsgrupper kartlägger arbetet.

Polisens brottsförebyggande arbete på skolorna är kraftigt eftersatt. Det konstaterar Rikspolisstyrelsen, RPS, efter en inspektion av flera polismyndigheter. Myndigheterna själva ger en hyfsat positiv bild, men inspektionen har visat en annan verklighet.

Annons

Systemet med kontaktpoliser, som omtalas i samband med det precisa regeringsuppdraget för polisens arbete, har inte fått något större genomslag på nationell nivå. Uppdraget har låg prioritet, och det finns sällan pengar säkrade för ändamålet, trots att RPS pekar ut ungdomar som en viktig målgrupp för arbetet.

I Hudiksvall och Nordanstig är kontaktpolisverksamheten under uppbyggnad, enligt Josef Wiklund, chef för polisens brottsförebyggande enhet. Vissa rutiner är redan väl inarbetade, till exempel polisens närvaro på Bromangymnasiet varje onsdag.

Under årens lopp har prioriteringarna varierat , påpekar Josef Wiklund. Det har funnits perioder då skolorna har stått på mycket undanskymda platser i direktiven till polismyndigheterna.

– Den vinden har vänt, och nu pratar vi mycket om relationer, och att vi ska vara med i ungdomarnas miljö. Än så länge har vi inte kontaktpoliser i alla skolor i Hudiksvall, men med tiden ska det finnas utpekade personer som ska stå för kontakterna. Efter södra rektorsområdet står Delsbo på tur, det känner vi är mycket viktigt, säger Josef Wiklund.

Rikspolisens sammanfattning gäller övergripande iakktagelser, och listan över anmärkningar är lång. Polisen har inte kontakt med samtliga skolor, i vissa fall består kontakten av bara ett namn och ett telefonnummer som förvaras på skolan, på andra ställen kommer polisen till skolan bara när något har hänt.

Mer läsning

Annons