Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fondsvindel drabbar föreningsprojekt

En rad hälsingeprojekt har kunnat genomföras med hjälp av bidrag från Allmänna arvsfonden. Men ännu större belopp har hamnat i fickorna på bedragare under de senaste åren.

Annons

Sedan år 2000 har arvsfonden delat ut mer än 25 miljoner kronor i stöd till projekt för barn, ungdomar och funktionshindrade i Hälsingland. Glada Hudik-teatern, rockprojektet X-stage och Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott (SUH) i Bollnäs är några av mottagarna.

Så sent som i juni fick initiativtagarna till Extremsportparken i Hudiksvall glädjebeskedet att arvsfonden ger drygt fyra miljoner kronor till projektet - en summa som är helt avgörande för att parken ska kunna byggas.

Sedan 2007 har två bedrägerihärvor avslöjats, som inneburit att fonden gått miste om 95 miljoner kronor.

Huvudmannen i den första härvan arbetade själv som jurist på Kammarkollegium, som förvaltar Allmänna arvsfondens medel. Med hjälp av falska testamenten plundrade den 36-årige juristen och hans kumpaner ett antal dödsbon utan arvingar på 56 miljoner kronor.

Den andra härvan avslöjades i vintras. Där var nyckelpersonen en jurist som gjorde bouppteckningar och som därigenom kunde förfalska testamenten i fall där inga verkliga arvingar kunde göra anspråk på arven.

Mer läsning

Annons