Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn till folkhögskolan

Migrationsverket vill att Hudiksvalls kommun tar emot fler ensamkommande flyktingbarn. Forsa folkhögskola föreslås bli ny mottagning för tio flyktingbarn, de flesta från Somalia och Afghanistan.

Annons

I år kommer det 2400 ensamma flyktingbarn till Sverige och nästa år kommer det ännu fler. De flesta är pojkar i övre tonåren som flyr från krigen i Somalia och Afghanistan.

Migrationsverket besökte Hudiksvall i augusti och vädjade om att kommunen ska öka sin mottagning. Hittills har Hudiksvall tagit emot ett enda flyktingbarn i familjehem. Kommunens Social- och fritidsförvaltningen har på uppdrag av Social- och fritidsnämnden gjort ett förslag hur Hudiksvalls kommun kan ta emot tio flyktingbarn med placering i hyrda lokaler på Forsa Folkhögskola.

Fördelen att bedriva mottagningen i kommunal regi är att personalbemanningen kan anpassas efter beläggning. Kommunen får ansvar för hela verksamheten. Övertalig personal inom förvaltningen kan få arbete vid mottagningen.

Ärendet har behandlats vid Social- och fritidsnämndens arbetsutskott och tas upp i nämnden på torsdag. Kommunstyrelsen beslutar om Hudiksvall ska starta mottagningen.

Mer läsning

Annons