Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar så som myndigheterna delar in dem

/

Människor från andra länder söker sig till Sverige i rekordantal. Av dem som kommer till Hudiksvall är inte alla längre på flykt och alla är inte kommunens ansvar.

Annons

Av begreppet "flyktingar" framgår inte olikheterna så som svenska myndigheter betraktar dem.

Bland flyktingarna finns det en grupp som inte söker asyl i Sverige utan är på väg någon annanstans som exempelvis Finland och för dem har svenska myndigheter inga skyldigheter. Kommunchef Bengt Friberg hävdar ändå att kommunen har ett ansvar enligt sociallagen för människor som vistas i kommunen.

– De som far uppenbart illa är det rimligt att kommunen har ett ansvar för, säger Bengt Friberg.

Det går inte att ansöka om asyl i Hudiksvall och den närmaste platsen för att lämna in sin ansökan är i Gävle. Men sökande kan vistas i Hudiksvall under tiden de söker asyl och de kan då vara på till exempel flyktingförläggningen Svanbacken i Delsbo eller Njutångersgården i Njutånger.

För dessa människor har Hudiksvalls kommun inget ansvar annat än att erbjuda de barn som vill att de får gå i skolan. Däremot finns det ingen skyldighet att ge svenskundervisning till vuxna på asylboenden.

-Men Söderhamns kommun gör det för att människor snabbare ska komma ut i samhället. En risk är att den asylsökande blir avvisad och kommunen gett svenskundervisning i onödan men det har Söderhamn ändå valt, säger Bengt Friberg.

Ännu en grupp flyktingar är de som blivit kommunplacerade. Det är flyktingar som fått asyl och nu ska bosätta sig i kommunen som invånare. För dem har kommunen ett klart ansvar som är reglerat i avtal med staten. Dagens avtal säger att Hudiksvalls kommun ska ta emot 70 personer.

De som blir kommunplacerade kan vara såväl hela familjer som ensamkommande barn och som beviljats uppehållstillstånd. Under två år är de kommunens ansvar genom sådant som boende och undervisning i svenska.

Det finns statsbidrag som är tänkt att motsvara kommunens kostnader för dem som kommunplaceras. Kommunen får ersättning för ensamkommande barn i två år eller så länge de går i skolan.

Läs mer: Eid fick nej

Ensamkommande flyktingbarn kan vara både asylsökande och barn som redan fått tillstånd att stanna. Barnen är ett kommunalt ansvar tillsammans med länsstyrelsen. Många av de asylsökande barnen är från länder som Marocko och Tunisien och nekas asyl men de förblir kommunens ansvar tills de avvisats.

– Många av dem försvinner och kanske blir gatubarn i Stockholm eller bor i familjer på mindre orter. Det finns några sådana fall i Hudiksvall, säger Bengt Friberg.

Kvotflyktingar är en del av de sjuttio som kommunplacerats och de kommer hit via FN:s flyktingorgan UNHCR, som tar människor från konflikthärdar runt om i världen. Till Hudiksvall och Nordanstig har det kommit många burmesiska kvotflyktingar som vistats i flyktingläger i Thailand.

Läs mer: Burmesiska odlingar i Bergsjö

Nu vill länsstyrelsen skriva ett nytt avtal om att Hudiksvall ska ta emot 100 personer med kommunplacering. Länsstyrelsen vill också skriva avtal om att placera 30 ensamkommande flyktingbarn. Det är tio fler än nuvarande avtal.

Läs också: Stödgala för flyktingar

Mer läsning

Annons