Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest olyckor inom tillverkningsindustrin

Arbetsplatsolyckorna i Sverige minskade förra året jämfört med föregående år, men i Hudiksvalls kommun ligger de kvar på ungefär samma nivå. Flest olyckor anmäler Iggesunds bruk.

Annons

Antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro i Hudiksvalls kommun har varit ungefär det samma de senaste tre åren, med 115 olyckor 2012, 116 olyckor 2013 och 113 olyckor 2014. Hittills i år har 34 arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro registrerats av Arbetsmiljöverket.

Liksom i Sverige som helhet är de tre branscher som står för flest av arbetsolyckorna tillverkningsindustri, vård, omsorg och socialtjänst, samt byggindustri. Hudiksvalls kommun sticker ut lite i statistiken genom att tillverkningsindustrin här står för en betydligt större del av olyckorna, 30 procent, än riksgenomsnittet på 20 procent, under de senaste fem åren.

Iggesunds bruk är den arbetsplats som står för klart flest av arbetsolyckorna med sjukfrånvaro, 73 stycken under åren 2010-2014, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Bruket är också en av de största arbetsplatserna i kommunen, med ungefär 800 anställda. Men Hudiksvalls sjukhus, som har över 1100 anställda, står för betydligt färre av de anmälda olyckorna, 21 stycken under åren 2010-2014, vilket är näst flest i kommunen.

Både på Iggesunds bruk och Hudiksvalls sjukhus är halk- och fallolyckor några av de vanligaste olyckorna som leder till sjukfrånvaro, men övrigt skiljer sig arbetsplatserna mycket åt. På sjukhuset hör hot och våld från patienter och stickskador från kanyler till de största riskerna för de anställda, även om de sällan leder till sjukfrånvaro. På Iggesunds bruk finns en lång rad potentiella faror: kemikalier, heta ångor, högt tryck, klämrisk, arbete på hög höjd, truckkörning, med mera.

– Alla risker som man kan tänka sig finns inom svensk industri finns representerade här, säger Hans-Erik Dahlqvist, huvudskyddsombud på Iggesunds bruk.

Mer läsning

Annons