Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera stölder trots nya rutiner

Trots nya rutiner för kontanthantering inom omsorgen har två stölder anmälts hos brukare inom äldreomsorgen hittills i år.

Annons

Antalet stöldanmälningar inom omsorgen har ökat de senaste åren, de nya riktlinjerna infördes med förhoppningen att antalet stölder skulle minska. I fjol gjordes 14 lex Sarah anmälningar om misstänkt stöld hos brukare i Hudiksvalls kommun. År 2010 gjordes fyra anmälningar och hittills i år har det gjorts två anmälningar. I de två senaste fallen har kontanter stulits hemma hos brukare som har hemtjänstinsatser från kommunen.

Jörgen Andersson som driver JA Hem & service erbjuder bland annat städning och snöskottning till personer som bland annat har hemtjänstinsatser från kommunen. Han anser att kommun och polis inte gör tillräckligt för att lösa stöldbrott hemma hos äldre personer.

– Det finns ju scheman om vem som har varit där vilken tid. Så polisen borde kunna lösa det om de vill, säger Jörgen Andersson.

– Det är svåra brott att utreda. Det är ofta mycket folk som rör sig där och det kan vara svårt att veta när det har skett, säger Kåge Pettersson, inspektör vid polisen i Hudiksvall.

I slutet av oktober förra året tog omsorgsnämnden beslut om nya riktlinjer för brukares kontanthantering. Syftet med de nya riktlinjerna är att skydda brukarens privata medel, att förtydliga personalens ansvar och skyldigheter och att se till personalens säkerhet.

Förra veckan gjorde Hudiksvalls kommun en lex Sarah-anmälan om misstänkt stöld hemma hos en av hemtjänstens brukare. Kvinnan har uppgett att hon i mitten av februari hade flera hundra kronor som låg i plånboken på köksbordet. Några dagar senare upptäcker hon att det saknas 200 kronor.

– I första hand måste vi avvakta polisutredningen. Men de som utreder lex Sarah anmälningar har börjat utreda händelserna, säger Pia Andersson, förvaltningschef.

Hon berättar att kommunen i sin utredning försöker kartlägga när stölderna kan ha skett och vilka insatser som brukaren har haft under den tiden. När en polisutredning är avslutad har kommunen möjlighet att utreda eventuella arbetsrättsliga åtgärder.

– Vi vill att våra brukare ska kunna känna sig trygga. Vi försöker hitta så många rutiner vi kan som fungerar. Vi har tydligare riktlinjer nu så vi borde få färre anmälningar i år, säger Pia Andersson.

Mer läsning

Annons