Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera års väntetid på centrala lägenheter i Hudiksvall: "Vi behöver bygga nytt nu"

Första januari är det inflyttning i fem nybyggda lägenheter i fastigheten Köpmannen, men trots nybyggnationen är det stor brist på lägenheter i centrala Hudiksvall.
– Det är jättebra att vi får fler lägenheter, men vi är för sent ute, vi behöver bygga mer och vi behöver göra det nu, säger Nils-Erik Blomdahl, VD för Hudiksvallsbostäder.

Annons

Vill du hyra en lägenhet i centrala Hudiksvall av det kommunala bolaget krävs det flera år av köande.

– Generellt är det stor brist i hela kommunen. Vi behöver bygga nya lägenheter, speciellt i tätorten, säger Nils-Erik Blomdahl.

Läs mer: 50 lägenheter i nytt fastighetsköp

Bostadsbolaget har ungefär 4 400 lägenheter i hela kommunen. I bostadskön står mellan 3 000 och 4 000 personer. Många av de köande är inte aktiva utan står bara i kö utifall att det skulle bli aktuellt att flytta. På en månad är det mellan 60 och 70 lägenheter som byter hyresgäster.

För de centrala lägenheterna i Hudiksvall krävs flera års köande. Om man vill bo i ytterområdena i Hudiksvall är det vanligtvis ett halvårs kötid som gäller.

Läs mer: Så mycket säljer mäklarna för i Hälsingland

Hudiksvallsbostäder har de senaste två åren nyproducerat 16 lägenheter efter Centralgatan i Iggesund, 13 lägenheter efter Kungsgatan i Hudiksvall och 24 lägenheter nu senast på Snusfabriken i Hudiksvall. Utöver det har man byggt om lokaler till lägenheter både i Iggesund, Delsbo och Hudiksvall.

Det har även byggts lägenheter av privata fastighetsägare, men inte någon större produktion. Under det kommande året har bostadsbolaget ett par projekt på gång som skulle kunna ge knappt 40 nya lägenheter de närmaste åren, men inga lägenheter centralt i Hudiksvall.

– Min uppskattning är att det skulle behöva byggas mellan 50 och 70 lägenheter de närmaste åren för att möta behoven, säger Nils-Erik Blomdahl.

Läs mer: Poängtak infördes för hyresgäster

Mer läsning