Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler uppsägningar väntas

Det kommer att bli mycket svårt att hantera Hudiksvalls kommuns ekonomi utan skattehöjningar. Ekonomin svänger för snabbt för att kunna lösas med personalneddragningar och allmänna besparingar.

Annons

Den bedömningen gör ekonomichef Anders Svedman utifrån den senaste prognosen för skatteunderlaget. Trots bromsåtgärder på 20 miljoner kronor väntas årets budget spricka med 20 miljoner kronor. För åren 2009-2011 minskar skatteintäkterna med 170 miljoner kronor.

- Förändringarna går så snabbt och det är svårt att hantera. En sak som vi måste diskutera är hur mycket vi kan skära och vad som ska tas skattevägen, säger Anders Svedman.

Minskningen av skatteinkomsterna är i jämförelse med den budget som antogs i december 2008. Omräknat i tjänster innebär 170 miljoner kronor i sparkrav att 300 tjänster måste bort.

Så omfattande uppsägningar kommer inte att genomföras. Ungefär lika många medarbetare väntas gå i pension fram till 2011. Sandvikens kommun är jämförbar i storlek och skattesats. I torsdags varslades hundra anställda inom Sandvikens skolor om uppsägning.

- Det är inte otroligt att vi får se neddragningar i samma omfattning här, säger ekonomichef Anders Svedman.

Lägg partipolitiska skiljaktigheter åt sidan för att lösa Hudiksvalls kommuns akuta problem föreslår kommunalrådet. Han vill hitta gemensamma synsätt inför kommande besparingar

- Jag tror att det blir svårt att undvika skattehöjningar om det fortsätter så här, säger Sven-Åke Thoresen (S).

Mer läsning

Annons