Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ungdomar på väg mot arbetslöshet

/
  • – Det är svårt att få jobb här i Hudik, säger Johan Sjöblom, som jobbar halvtid i en klädbutik.

Den pågående lågkonjunkturen har slagit hårt mot ungdomar. Det visar en ny rapport från Ungdomsstyrelsen.

Annons

Med en stigande arbetslöshet och en ungdomsgrupp som kommer att växa de närmaste åren riskerar allt fler ungdomar att hamna i utanförskap. Rapporten uppmärksammar också att ungdomars hälsoutveckling är sämre än i andra åldersgrupper.

Johan Sjöblom, 20, är uppväxt i Hudiksvall. Han har jobbat sedan gymnasiet och har nu en fast halvtidstjänst i en klädbutik.

– Visst är det svårt att få jobb, särskilt just nu. Många som jag "halvkänner" är arbetslösa. Dom kommer in här i butiken och säger, "Du har jobb du Johan".

Även om svenska ungdomar generellt mår bra har det blivit vanligare att unga måste vårdas på sjukhus på grund av depression och ångest. Man ser också en markant ökning i antalet ungdomar som sökt vård för alkoholförgiftning och narkotikamissbruk.

Till de positiva nyheterna i rapporten hör att det dödliga våldet bland unga minskar och att allt färre röker eller snusar.

Gävleborg utmärker sig i negativ bemärkelse genom att vara det län som har minst antal unga företagare. Också på listan om ansökningar om betalningsföreläggande – alltså skulder som går till Kronofogden – ligger Gävleborg i topp.

Mer läsning

Annons