Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skolor i farozonen

/

Trots att två skolor är aktuella för nedläggningar fortsätter nedskärningarna. Det innebär att fler skolor kan få stryka på foten.

Annons

Förvaltningschef Bengt Friberg har fått två nya uppdrag. Det ena gäller högstadiedelen av F–9-skolorna.

- Idén kommer från den politiska oppositionen som lagt ett förslag om fyra högstadieskolor i kommunen, berättar Bengt Friberg.

Som mest har kommunen haft nio, men till hösten läggs högstadiet i Friggesund och i Njutånger ner. Att något till högstadium avvecklas är en möjlighet som Bengt Friberg inte utesluter.

Det andra uppdraget gäller hur man ytterligare kan samordna skolornas verksamhet från förskola till och med högstadiet, med hänsyn till friskoleansökningar.

Just nu ligger två friskoleansökningar hos Skolverket. Den ena är Glada Hudikskolan som vill starta ett högstadium och det andra är Norrskenets Friskola AB som har verksamhet i Boden och Luleå. De vill starta skolor från förskola till nionde klass med en omfattning av 400 elever, vilket innebär två klasser i varje årskull.

– Summerar vi båda innebär det att 220–230 elever i förskolan till sexan försvinner. Det är mer än våra största kommunala skolor. Dessutom omfattar det ett par hundra högstadieelever som kan tänkas försvinna, noterar Bengt Friberg.

Orsakerna till att besparingarna fortsätter är främst att kommunens skatteintäkter minskar samtidigt som eleverna blir färre.

Mer läsning

Annons