Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler säljer metallskrot

/
  • Classe Tönnehag, chefen för Hälsinglands materialåtervinning, berättar att det kan löna sig att sälja sitt skrot.

Under förra året sålde fler privatpersoner än någonsin sitt metallskrot till Hälsinglands materialåtervinning i Näsviken.

Annons

Gamla element, cyklar, gräsklippare eller diskbänkar, allt går att sälja till de som köper in metallskrot. Och intresset för att sälja metallskrot har ökat under de senaste åren.

- Vi köper mycket mer nu än vad vi gjorde för tio år sedan. Men totalt sett är det faktiskt på väg att bli skrotbrist i Sverige. För 85 procent av allt skrot kommer egentligen från produktion, och när det produceras mindre blir det mindre skrot, säger Classe Tönnehag, som är chef för Hälsinglands materialåtervinning i Näsviken

År 2006 köpte Hälsinglands materialåtervinning in 4100 ton metallskrot. Bara 460 ton kom från privatpersoner. Förra året köpte företaget 7450 ton metallskrot, och då kom cirka 3800 ton från privatpersoner. Det gör att andelen skrot från privatpersoner har ökat från 10 procent till 50 procent.

- Förra våren stod folk på kö för att få komma in med sina släpvagnar och sälja sitt skrot, säger Marlen Jonsson på Hälsinglands materialåtervinning.

Hon berättar att privatpersoner oftast har två-tre hundra kilo skrot med sig. För det får de ett par hundralappar. För blandskrot betalar företaget just nu 1,20 kronor per kilo. Priset för metaller som rostfritt stål, aluminium eller koppar ligger flera kronor högre.

Under 2011 tog kommunens avfallsstationer emot 891 ton metallskrot. Kommunen säljer i sin tur skrotet vidare. I fjol för i snitt 2 kronor och 10 öre per kilo. Det gjorde att det metallskrot som slängdes på återvinningscentralerna drog in cirka 1,8 miljoner kronor till kommunen. Pengar som kom avfallshanteringen till godo.

- Vår verksamhet är inte skattefinansierad utan taxefinansierad. Det här hjälper till att hålla våra taxor på en lagom nivå, säger Nils-Ola Norlin.

Mer läsning

Annons